Erdélyi pacalleves

Hozzávalók:
  • 5 db velőscsont
  • 5 kg hófehér pacal
  • 2-3 sárgarépa egészben
  • 2-3 gyökérszál egészben
  • 1 nagy zeller
  • 1 karalábé
  • 1 óriási vöröshagyma egészben, megpucolva
  • 2-3 fej fokhagyma megpucolva, gerezdenként
  • 2-3 db babérlevél
  • (ízlés szerint, teatojásban köménymag, de ha ez nem, egész bors mindenképpen)
  • só (nem jódozott!)
  • 1 csomag petrezselyem
  • 8 dl tejföl
  • 16 tojás sárgája
  • 2 evőkanál mustár

ELKÉSZÍTÉS

  • Elkészítés: A velőscsontot felteszed főni jó nagy edényben, bő lében, legalább 6 óra hosszára. Időnként lehabozod. Ha kész, a csontokat óvatosan kiveszed, levét leszűröd. Jó tanács: a velőscsontok két végét betunkolod sóval, hogy ne essen ki a velő (ezért is nem kell a levet megsózni). Időközben a pacalról leszeded a rajta lévő zsírdarabokat, és lehetőség szerint a hártyát is. A pacalt nagyobb darabokra vágod, nagy edénybe teszed főni. Kb. 1 órán keresztül forralod. A pacalt kiveszed, levét kiöntöd, majd ezt még egyszer megcsinálod, a második levet szintén kiöntöd. A pacaldarabokat kihűtöd (nem hideg vízben), normális csíkokra vágod, majd beleteszed a velőscsont levébe (ha kell, kipótolod vízzel), sózod. Felforralod.
  • A zöldségeket és fűszereket beleteszed, és elkezded nagyon kicsi lángon főzni. Tehát másnap reggel a zöldségeket óvatosan kiszeded belőle, egy kevés lével összeturmixolod, visszateszed a levesbe. A levest kicsit kihűtöd. Praktikus, ha hideg vízbe teszed. Lényeg, ne legyen forró.
  • Egy edénybe beleteszed a 16 tojás sárgáját, összekevered a mustárral teljesen simára, mindezt összekevered a 8 dl tejföllel, szintén teljesen simára. Majd a tojásos tejfölt szépen lassan, állandó keverés mellett belecsorgatod a levesbe. Tálalásnál lehet a tányérba kicsi ecetet tenni.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!