Erdélyi töltött káposzta


Erdélyi töltött káposzta: a töltelék hasonló a nálunk ismert töltött káposztához, de kihagyhatatlan belőle a füstölt csülök és az erdélyi ételekre jellemző csombor. 

HOZZÁVALÓK

  •          1 kg darált sertéscomb
  •          5 dkg füstölt szalonna (nem húsos)
  •          1 fej közepes hagyma
  •          1 teáskanál zsír
  •          1 kg savanyú káposzta
  •          6 db nagy vagy 8 db kisebb káposztalevél
  •          1 db füstölt sertéscsülök alsó, vékonyabb fele
  •          1,5 dl rizs (3 dl vízben megfőzve – kevés sóval ízesítve)
  •          6 vékony szelet füstölt szalonna
  •          1 – 2 szál friss vagy szárított csombor (borsikafű)
  •          1 kis csomó friss vagy szárított kaporszár
  •          2 evőkanál piros édes fűszerpaprika + 1 teáskanálnyi
  •          1 mokkáskanál kömény (kihagyhatod)
  •          2 kiskanál őrölt fekete bors
  •          

ELŐKÉSZÍTÉS

  •          A füstölt csülköt megtisztítod, megmosod, és félig megfőzöd annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
  •          A főzővizet tedd félre, mert ezt fogod felhasználni a káposzta főzéséhez.
  •          A rizst a kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzöd.
  •          A hagymát megtisztítod, felaprítod, az 1 teáskanál zsíron megdinszteled.
  •          A sertéscombot és az 5 dkg szalonnát feldarabolod, megdarálod.
  •          A káposztalevelek vastag erét kivágod (apróra vágva add a káposztához).
  •          A káposztát – amennyiben nagyon savanyú – átmosod.

TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE:

  •  A darált húst és szalonnát, a párolt hagymát, a megfőzött rizst, a két evőkanál piros paprikát, a borsot és a köményt  egy nagyobb tálban összekeverd. Ízlésed szerint megsózod. Ha szükségesnek érzed, borsot még tehetsz bele.
  •  Az egész masszát alaposan átgyúrod, hogy minden jól összekeveredjen. Kiterítesz egy káposztalevelet és beleteszed a tölteléket a levél felső részébe.
  • Összecsavarod: a két szélét a töltelékre hajtod, majd felhengergeted. Mind a hat levelet   ugyanígy töltöd meg.

ÖSSZEÁLLÍTÁS:

  •  A lábas aljára teszed a káposzta felét.
  •  Ráteszed a csülköt és a töltelékeket, a kaprot és a csombort. Tehetsz még rá néhány szelet húsos füstölt szalonnát vagy oldalast és bőrkét, lefeded a káposzta másik felével.
  • Ráhelyezed a szalonna szeleteket, majd rászórod az 1 teáskanál fűszerpaprikát.

FŐZÉS:

  •       Ráöntesz a csülök főzőlevéből annyit, hogy a káposztát még ne fedje be.
  •       Lassan felforralod.
  •       Lassú forralással fedőt rátéve 2 óra alatt készre főzöd.

TÁLALÁS

Tejföllel, megszórhatod petrezselyemmel vagy kaporral.