Erdélyi töltött káposzta: a töltelék hasonló a nálunk ismert töltött káposztához, de kihagyhatatlan belőle a füstölt csülök és az erdélyi ételekre jellemző csombor.
HOZZÁVALÓK
- 1 kg darált sertéscomb
- 5 dkg füstölt szalonna (nem húsos)
- 1 fej közepes hagyma
- 1 teáskanál zsír
- 1 kg savanyú káposzta
- 6 db nagy vagy 8 db kisebb káposztalevél
- 1 db füstölt sertéscsülök alsó, vékonyabb fele
- 1,5 dl rizs (3 dl vízben megfőzve – kevés sóval ízesítve)
- 6 vékony szelet füstölt szalonna
- 1 – 2 szál friss vagy szárított csombor (borsikafű)
- 1 kis csomó friss vagy szárított kaporszár
- 2 evőkanál piros édes fűszerpaprika + 1 teáskanálnyi
- 1 mokkáskanál kömény (kihagyhatod)
- 2 kiskanál őrölt fekete bors
- só
ELŐKÉSZÍTÉS
- A füstölt csülköt megtisztítod, megmosod, és félig megfőzöd annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
- A főzővizet tedd félre, mert ezt fogod felhasználni a káposzta főzéséhez.
- A rizst a kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzöd.
- A hagymát megtisztítod, felaprítod, az 1 teáskanál zsíron megdinszteled.
- A sertéscombot és az 5 dkg szalonnát feldarabolod, megdarálod.
- A káposztalevelek vastag erét kivágod (apróra vágva add a káposztához).
- A káposztát – amennyiben nagyon savanyú – átmosod.
TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE:
- A darált húst és szalonnát, a párolt hagymát, a megfőzött rizst, a két evőkanál piros paprikát, a borsot és a köményt egy nagyobb tálban összekeverd. Ízlésed szerint megsózod. Ha szükségesnek érzed, borsot még tehetsz bele.
- Az egész masszát alaposan átgyúrod, hogy minden jól összekeveredjen. Kiterítesz egy káposztalevelet és beleteszed a tölteléket a levél felső részébe.
- Összecsavarod: a két szélét a töltelékre hajtod, majd felhengergeted. Mind a hat levelet ugyanígy töltöd meg.
ÖSSZEÁLLÍTÁS:
- A lábas aljára teszed a káposzta felét.
- Ráteszed a csülköt és a töltelékeket, a kaprot és a csombort. Tehetsz még rá néhány szelet húsos füstölt szalonnát vagy oldalast és bőrkét, lefeded a káposzta másik felével.
- Ráhelyezed a szalonna szeleteket, majd rászórod az 1 teáskanál fűszerpaprikát.
FŐZÉS:
- Ráöntesz a csülök főzőlevéből annyit, hogy a káposztát még ne fedje be.
- Lassan felforralod.
- Lassú forralással fedőt rátéve 2 óra alatt készre főzöd.
TÁLALÁS
Tejföllel, megszórhatod petrezselyemmel vagy kaporral.