3. nap
2019. 04. 06. hétfőA Pongrác-tetőn helyi vezetés mellett gyógynövényeket gyűjtöttünk, megismertük ezek felhasználási módját mind a gyógyászat, mind a gasztronómia terén. Este gyógynövényes teákat főztünk a zsákmányból.
A legismertebb teák a fekete áfonya levél (kokolyza lapi), csipkebogyó,
csalán és a fekete bodza tea.
A Pongrác-tető
után, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz tettünk kirándulást.
Ebédelni a Panoráma
étteremben ebédeltünk a Gyilkos tónál.
Megkóstoltuk
a román népi eledelt, melyet a székelyek is előszeretettel fogyasztanak: a több
húsból készült parázson sült kolbászkákat, a miccset.
Délután Borszékre látogattunk, ahol közel 15
természetes ásványvízfeltörés van és öt fúrásból származó szénsavas kút is van
használatban. Idegenvezetés mellett vezettek bennünket körbe a nagyon modern
feldolgozó, palackozó, csomagoló üzemben. Megkóstoltuk a híres borszéki
borvizet. Itt készül Románia egyik legnépszerűbb, ásványi anyagokban
különlegesen gazdag ásványvize.
Este a szállásadóinktól
recepteket gyűjtöttünk: megtudtuk, hogyan készül az erdélyi csorba, a híres
gyergyói töltött káposzta és más finomságok. Bővítettük receptgyűjteményünket a
szakácsok előadásai nyomán.