2019. június 11., kedd

3. nap

3. nap

2019. 04. 06. hétfő

A Pongrác-tetőn helyi vezetés mellett gyógynövényeket gyűjtöttünk, megismertük ezek felhasználási módját mind a gyógyászat, mind a gasztronómia terén. Este gyógynövényes teákat főztünk a zsákmányból.


A legismertebb teák a fekete áfonya levél (kokolyza lapi), csipkebogyó, csalán és a fekete bodza tea.




A Pongrác-tető után, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz tettünk kirándulást.






Ebédelni a Panoráma étteremben ebédeltünk a Gyilkos tónál.
Megkóstoltuk a román népi eledelt, melyet a székelyek is előszeretettel fogyasztanak: a több húsból készült parázson sült kolbászkákat, a miccset. 

Délután Borszékre látogattunk, ahol közel 15 természetes ásványvízfeltörés van és öt fúrásból származó szénsavas kút is van használatban. Idegenvezetés mellett vezettek bennünket körbe a nagyon modern feldolgozó, palackozó, csomagoló üzemben. Megkóstoltuk a híres borszéki borvizet. Itt készül Románia egyik legnépszerűbb, ásványi anyagokban különlegesen gazdag ásványvize.
 

Este a szállásadóinktól recepteket gyűjtöttünk: megtudtuk, hogyan készül az erdélyi csorba, a híres gyergyói töltött káposzta és más finomságok. Bővítettük receptgyűjteményünket a szakácsok előadásai nyomán.